Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οι ανησυχίες των νέων για τα προβλήματα της Ηλείας

Εδώ και ενάμιση χρόνο στο νομό Ηλείας, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Νομαρχιακής Ο.Ν.ΝΕ.Δ με στόχο την έκφραση των προβλημάτων και των ανησυχιών των νέων του νομού μας.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, λόγω της έντονης αδιαφορίας των νέων προς τους πολιτικούς φορείς, αλλά κυρίως εξαιτίας της κρίσης αξιών και αρνητισμού που εμφανίζονται στην κοινωνία μας, προσπαθούμε συμμετέχοντας στις πανελλαδικές δράσεις της Ο.Ν.ΝΕ.Δ, να προβάλουμε το γνήσιο νεανικό πρόσωπο της.

Σε ένα νομό που είναι τελευταίος τόσο σε ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι νέοι έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Εκτός από το ζήτημα της ανεργίας, που είναι πολύ σημαντικό και πλήττει τους νέους σε όλη την Ελλάδα, στο νομό Ηλείας έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο διαβίωσης και δημιουργούν αισθήματα αποκλεισμού και παραγκωνισμού.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, που διαιωνίζεται, είναι η μηδενική εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων που έχει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό αυτού του νομού, όσο και οι παραγωγικοί συντελεστές του.

Τις τελευταίες μέρες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται σχέδια για την εξόρυξη πετρελαίου, αλλά και τον προσδιορισμό υδρογονανθράκων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νομού. Εξελίξεις σημαντικές για την ανάπτυξη της περιοχής, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτές οι δράσεις θα επηρεάσουν τον τουρισμό και τον φυσικό πλούτο του νομού μας.

Ταυτόχρονα, χωρίς πρόθεση να μειώσουμε τη σημαντικότητα του προαναφερθέντος γεγονότος, θεωρούμε βασικότερα ζητήματα την χάραξη σχεδίου ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, που είναι κατά 40% η κύρια απασχόληση των κατοίκων, καθώς και την ολοκλήρωση όλων των έργων σύνδεσης με τους γείτονες νομούς.

Πρόκειται για ζητήματα που είτε έχουν αμεληθεί, είτε έχουν σταματήσει και αποτελούν σημαντικές συνιστώσες για τη μελλοντική βιωσιμότητα του Νομού μας. Δυστυχώς όμως, η λίστα με τα προβλήματα των νέων του Νομού Ηλείας δεν ολοκληρώνεται εδώ.

Σκοπός της Ο.Ν.ΝΕ.Δ Ηλείας είναι, μέσα από συνεχείς δράσεις, να έρθει πιο κοντά με όλο και περισσότερους νέους και νέες του νομού μας και να γίνει φορέας έκφρασης των αναγκών τους. Στόχος δε, είναι να αναδείξει ολοκληρωμένες προτάσεις και θέσεις που θα δώσουν λύσεις.

Θεωρούμε πως έχει φτάσει η στιγμή ο Νομός Ηλείας να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που ο πολιτισμός του επιβάλλει, όπως ο φυσικός του πλούτος επιτρέπει και όπως οι κάτοικοί του απαιτούν.


(Άρθρο στην εφημερίδα Δημοκρατία, 25/1/2012 )

Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ ΗΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου